Fejkade nyheter är dagens s. k. snackis. Vem kan man egentligen lita på? Utrikespolitiska institutet (UI) svär sig fri från ansvar för den rapport som i veckan vållade stora rubriker, också internationellt. Den påstår ju att Sverige utsatts för en massiv rysk desinformationskampanj där inte minst Aftonbladets kulturredaktion varit ett av redskapen.
Eftersom jag i många år varit frilansskribent på de aktuella kultursidorna har jag förstås med intresse läst vad Martin Kragh och och Sebastian Åsberg har att komma med. Den sistnämnde uppges vara något slags praktikant på UI medan Kragh är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet där.
I Aftonbladet har Martin Aagård i detalj bemött de många vilseledande uppgifterna och halvsanningarna i rapporten. Han kan visserligen sägas vara part i målet men hans analys sammanfaller med den som David Isaksson gjort i Helsingborgs Dagblad. Han skriver där mycket kritiskt om rapportens argumentationsteknik:
Kraghs sätt att argumentera leder till just det, att vissa meningsmotståndare ses som landsförrädare. Jag hoppas att det inte är dit han vill.
Washington Post har på kort tid publicerat två falska nyheter om Ryssland. Den ena handlade om att Ryssland skulle ha hackat Vermonts kraftnät.
Det andra handlade om att ett amerikanskt nätverk, The PropOrNot Team, som klassificerat 200 sajter som rysk propaganda. I artikeln ”The propaganda about Russian propaganda” i The New Yorker skriver Adrian Chen om nätverkets metodologi. Det är slående hur lik den är Kraghs. Att vara kritisk mot till exempel Nato, Ukraina eller EU är att sprida rysk propaganda.
Utan namns nämnande (det är ju enklast så för dem som ogillar sedvanlig vetenskaplig metod) finns jag berörd i rapporten. Det är när författarna skriver följande om artiklar i Aftonbladet:
Articles regularly apply narratives from Russian public diplomacy: the ‘referendum’ organised on Crimea in 2014 has been described as an ‘expression of the people’s will’ which needs to be ‘accepted’; separatists as ‘self-defence forces inspecting cars and upholding law and order’ and the Maidan revolution as the outcome of ‘American interventionism’
Som stöd för den senare meningen hänvisar en fotnot till en recension som jag skrivit kring två böcker om Hillary Clinton, den ena av Martin Gelin och den andra av Diana Johnstone:
Johnstones bok var jag mycket kritisk till och skrev bland annat:
Johnstone brister, liksom i sin tidigare bok om Jugoslavienkriget, ofta i källkritik. Hon skjuter också över målet. Man kan ha många kritiska synpunkter på bombningen av Serbien eller statsomvälvningen i Ukraina 2014, men i båda fallen handlar det om en bredare förankrad amerikansk interventionism, som man inte kan beskylla just Hillary Clinton för.
Min kritik bestod egentligen av att jag avvisade Johnstones beroende av ”Russian public diplomacy” där allt skylldes på amerikansk inblandning. Men att det fanns en amerikansk interventionism i t ex formandet av den nya ukrainska regeringen är väl inget att diskutera efter de läckta uppgifterna om hur State Departments Victoria Nuland diskuterade den lämpliga fördelningen av ministerposter med den amerikanska ambassadören Pyatt. Kring detta har nog seriösa Ukrainaforskare runt om i världen ingen avvikande mening.
Jag har intresserat mig för Ryssland och Ukraina sedan jag började läsa ryska i slutet på 50-talet och jag önskar verkligen Ukraina allt gott. Men jag tillhör ju också dem som har varit starkt kritiska mot landets rehabilitering av antisemiten och fascisten Bandera liksom lagstiftningen om den nationella plikten att vörda olika extremnationalistiska grupperingar från 30- och 40-talen mm. Men där är jag lika ense med den polska publika diplomatin som den ryska. För att inte tala om Simon Wiesenthal-centret i Israel.
Det är trist att vi i Sverige har fått ett samtalsklimat kring viktiga internationella frågor där missriktat kamratstöd och endimensionella twittermobbar omöjliggör en nyanserad diskussion. Även om Utrikespolitiska institutet nu försiktigt verkar ta avstånd från rapporten är det ofrånkomligt att dess vetenskapliga trovärdighet naggats i kanten av den aktuella diskussionen.
Som vanligt är din kommentar som friskt vatten för en öken resenär.
Det är skrämmande hur tonläget skruvats upp inför Trumps tillträde. Utan att ha några sympatier för Trumps ideologi tycker jag det är mycket oroande att liberaler och även vänstermänniskor i USA ägnar sig åt ett så oförsonligt misstänkliggörande av Trump att det snarast verkar som mental förberedelse till en anti-demokratisk politisk kupp. Är det så att den ”djupa staten” i USA ( CIA och det Eisenhower kallade det militärindustriella komplexet”) vägrar acceptera valresultatet?
Tack Örjan för vänliga ord!
Tyvärr blev kommentaren fast i systemet innan jag upptäckte den.
När jag skriver detta är det dagen före Trumps maktövertagande. Vi får se vad det bär i sitt sköte.
Ja, alltså, det började ju inte så bra det här. Med nedmontering av klimatinformation på Vita Husets hemsida, med en presstalesman som uppenbart ljög, och såg ut som om han rapporterade som ”en hostage” som Michael Moore skrev. Med stor fientlighet mot journalister, och ett omoget skrytprat inför CIA. Samt nya avregleringar, det som bidrog till finanskrisen 2008, samt skattelättnader för bossens kollegor. Inte bra alls. Så all kritik mot Donald Trump är välkommen. 3 miljoner kvinnor, män och barn i protest var en glädjande uppenbarelse. Och fler ändå jorden runt.
Ja, spåren efter de första dagarna förskräcker. Trump verkar tro att han tagit över ytterligare ett företag där han kan styra med plötsliga infall. Och hans omgivning verkar vika sig för bossens krav på positiva nyheter.
Snart tänder han väl också stubinen till den verkliga krutdurken: frågan om Jerusalems status.