Man behöver inte tvivla på den globala uppvärmningen för att konstatera att vädret alltid varit nyckfullt. Just nu håller kölden sitt grepp över stora delar av Europa på ett sätt som får elnäten att kollapsa, tåg att stanna och bilar att slira i de länder där begreppet vinterdäck är rätt okänt.
För 100 år sedan, i januari 1910, slog vädrets oberäkneliga krafter till i Paris. Stora delar av staden blev satta under vatten genom en omfattande översvämning. Man påminns om det just nu genom tillbakablickande artiklar i fransk press och genom en utställning som staden Paris ordnar.
Provisoriska gatukorsningar i Paris, januari 1910
Det var en översvämning som lamslog den moderna stad som Paris hade utvecklats till under 1800-talets senare hälft. Infrastrukturen brakade i stor utsträckning samman. Stora delar av järnvägsnätet låg under vatten. En fjärdedel av stadens alla fastigheter fick vattenskador. Många blev arbetslösa. 200.000 personer från drabbade förorter tog sin tillflykt till de högre belägna delar av huvudstaden som vattenmassorna inte nådde och fick hänvisas till provisoriska inkvarteringar.
Deputerade på väg i roddbåt till Nationalförsamlingen
Orsaken till översvämningen var en ovanligt nederbördsrik höst år 1909. När vattenmassorna i Seines olika flöden hade samlats steg flodens vattennivå genom Paris till fem meter över det normala. I slutet av januari nådde naturkatastrofen sin kulmen men det dröjde länge innan allt återgick till det vanliga. Först i april kunde tunnelbanesystemet komma igång igen.
Vad skulle hända om händelseförloppet skulle upprepas idag, hundra år senare? Enligt Le Nouvel Observateur, som refererar en expertkonferens, är samhället idag betydligt känsligare nu än 1910. Och problemet är att frågan inte gäller om utan när nästa stora översvämning kommer.
Kommentera