Richard Goldstone, en av vår tids främsta folksrättsjurister, är i Stockholm idag för att ta emot Stockholm Human Rights Award, ett pris som instiftats av Sveriges advokatsamfund tillsammans med International Legal Assistance Consortium, ILAC, och International Bar Association, IBA (det ledande internationella advokatsamfundet). Det är ett pris som från och med nu årligen kommer att tilldelas en person eller en organisation som gjort särskilt framstående insatser för att främja rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.
Beslutet om Goldstone som den första mottagaren fattades redan innan han presenterade den rapport om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med Gazakriget som under den senaste tiden stått i fokus för en internationell debatt. Det är en rapport som på allt sätt försökt misstänkliggöras av dem som kan tänkas bli juridiskt och moraliskt ansvariga för sina beslut. Desto viktigare är det förstås att alla som tror på internationell rättvisa ger undersökningar av detta slag sitt stöd.
Richard Goldstone – folkrättens förkämpe
I Svenska Dagbladet idag skriver Mark Ellis, generalsekreterare i International Bar Association tillsammans med Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och Christian Åhlund från International Legal Assistance Consortium om vikten av att ta Gazarapporten på allvar. De påminner inledningsvis om Goldstones stora insatser för folkrätten i det förflutna:
Richard Goldstone är en av världens främsta experter på internationell rätt. Som den förste chefsåklagaren i FN-tribunalerna för Jugoslavien och Rwanda har han haft ett avgörande inflytande på utvecklingen av den internationella straffrätten. Det var Goldstone som beslutade att åtala de systematiska våldtäkterna under kriget i Bosnien som krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, vilket ledde till en banbrytande dom, där de åtalade dömdes till livslånga fängelsestraff. Domen har medfört en ny syn på det systematiska våld mot kvinnor som utgör en del av strategin i dagens väpnade konflikter, till exempel i Kongo och Darfur.
De konstaterar att man kan ha olika uppfattningar om folkrätten men respekten för den och för allas likhet inför lagen kräver ändå att man tar den nu aktuella Gazarapporten på allvar och granskar den i sak och inte som en politisk pamflett.
Richard Goldstone visste naturligtvis när han åtog sig det här uppdraget att han gav sig in i världens just nu känsligaste konflikt när det gäller folkrätt kontra stormaktspolitik. Han förutsåg rimligen de angrepp som inte bara rapporten utan även han personligen skulle komma att utsättas för. Ändå åtog han sig uppdraget.
Redan före publiceringen av Goldstonerapporten hade Richard Goldstone utsetts till den första mottagaren av det nyinstiftade Stockholm Human Rights Award på grund av sin ovanliga kombination av högsta internationella juridiska kompetens och en djup omsorg om den enskilda människan. Efter Goldstonerapporten kan motiveringen kompletteras med Goldstones osedvanliga personliga mod i försvaret av grundläggande folkrättsliga principer.
Richard Goldstone är verkligen värd sitt pris. Och hans rapport om Gazakriget kan fortfarande läsas här.
PS/Uppdatering
På Aftonbladets debattsida har folkrättsprofessorn Ove Bring och FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic publicerat en artikel som också den innebär ett starkt stöd för Goldstone-rapporten och den internationella rättens principer. De skriver bl. a. följande:
Det internationella samfundet måste ta fasta på rekommendationerna i Goldstones rapport, inte minst förslagen att stödja människorättsarbete i både Israel och Palestina och att sätta folkrätten i fokus för kommande fredsinitiativ. För att så ska ske krävs principfasthet och samstämmighet från omvärlden. Lika spelregler för alla stater måste vara grunden för det internationella samarbetet. Goldstones rapport om Gazakriget visar att FN kan återta initiativet i Mellanösternkonflikten – om bara folkrätten får vara ledstjärnan.
Det kan tilläggas att också socialdemokraternas internationella talesman Urban Ahlin i ett uttalande kräver att Sverige ska vara pådrivande i arbetet på ett ansvarsutkrävande kring Gazakriget.
Har du läst rapporten?
Självklart. Jag läste den så fort den kom ut. Den är omfattande, men ett mönster av faktaredovisning i kombination med välavvägda juridiska resonemang.
Vill man ha en bild av vad som verkligen hände bakom den israeliska censurridån under kriget så ska man absolut ta del av den.
Läs för övrigt det öppna brev till den brittiske premiärministern Gordon Brown som en rad judiska organisationer och enskilda publicerade som en helsidesannons i The Times häromdagen:
http://jfjfp.com/?p=7761